You are currently viewing Milyen hatással van a változás egy vállalkozás életére? 

Milyen hatással van a változás egy vállalkozás életére? 

A változás jó. Ez nyilván egy közhely, de a legtöbb esetben igaz, főleg akkor, ha saját magunk irányítjuk. Ha csak hagyjuk, hogy maguktól változzanak a dolgok, és nem lépünk időben, akkor csupán a körülményeken és a szerencsén múlik, hogy mi lesz a végeredmény. És lássuk be, az leginkább nem jó. 

A felismerés egy fontos mérföldkő. Ha a változás szükségessége megfogalmazódik, célszerű mélyebben is megvizsgálni, hogy pontosan milyen változásra van szükségünk, hogy mit is szeretnénk elérni vele. Kell legalább egy jól meghatározott cél. 

Amennyiben a változás a cél(ok) megvalósításával a kívánt eredményt hozza, úgy a hatása egyértelműen pozitív a vállalkozás működésére, eredményeire nézve. 

Például a folyamatoptimalizálás alacsonyabb működési költségekhez vezet, ez magasabb profitot, növekedési lehetőséget (fejlesztést, bővülést) vagy akár létszámbővítést is lehetővé tesz. 

Az is lehet, hogy egyszerűen a fennmaradáshoz van szükség változásra. Ezt sokan negatívan élik meg, ugyanakkor megfelelő felkészültséggel és tervekkel ebből akár erősebben is ki lehet jönni. Nem megijedni kell, hanem cselekedni. Időben és megfelelően. 

A fenntartható folyamatos működés érdekében gyakran alkalmazkodni kell. Rengeteg külső hatás érhet bennünket, ezek egy része előre nem látható és nem kellemes. Növekvő nyersanyag, energia és transzport költségek, kevesebb költhető pénz az ügyfelek, vásárlók részéről, hatósági korlátozások, csak hogy az elmúlt néhány évből szemezgessünk. 

Ugyanakkor a legtöbb dologra fel lehet készülni. Nem kell, hogy minden konkrét dologra előre legyen tervünk, de ha úgy tekintünk rájuk, mint negatív hatások, amiket akár a hatás szempontjából csoportosíthatunk is (pl.: kereslet csökkenése, személyzeti gondok, emelkedő rezsi, stb.), úgy már lehet egy vészhelyzeti forgatókönyvünk, amihez nyúlhatunk, ha baj van. A negatív hatások többségét lehet csökkenteni, sőt akár pozitívra fordítani is, ha felkészültek vagyunk. 

Ha növekedni szeretnénk, vagy profilt váltani, az is rengeteg változással jár. Az ilyen változások irányítottak, előre tervezettek, egy korábban megfogalmazódott cél indikálja őket. Könnyebb szívvel menedzsel az ember egy ilyen jellegű változást, mint az előzőeket. A felkészültség és a tervezés azonban ugyanolyan fontos; lehet, hogy több idő van rá, de kihagyhatatlan. 

Ha nem vesszük észre a változás szükségességét, vagy észrevesszük, de nem teszünk semmit, az később problémákat okozhat.

Érdemes tehát odafigyelni, és energiát, időt, illetve szükség esetén pénzt is belefektetni, mivel ezek hosszú távon jelentős megtérülést hoznak.